Hästutrustning

Hästsport kräver mycket utrustning för att kunna utövas. Oavsett om det gäller hästens eller ryttarens/kuskens utrustning så lönar det sig att med omsorg sköta om det som används. En välskött sadel eller sele kan hålla i många år om man regelbundet gör rent och smörjer lädret.
Utrustningen som används inom hästsport har utvecklats under lång tid, ända sedan människan började bruka hästen. Utrustningen har förstås utvecklats beroende på användningsområde. En häst som användes i krig i Europa eller en häst som tillhörde en nomadfamilj i Mongoliet hade förstås inte samma utrustning, inte heller ryttarna.
Betsel gav kontroll
För att kunna ha kontroll över hästen var utvecklandet av bett eller betsel viktigt. I historieböckerna, bland annat skriven av den grekiske kavallerigeneralen Xenofon, beskrivs olika typer av konstruktioner, mer eller mindre plågsamma, som gjorde det möjligt att styra och bromsa hästen.
Cirka 300 år f. Kr. utvecklades av gallerna (kelterna) ett bett som påminner mycket om de tränsbett som används idag. Gallerna uppfann även stångbettet.
Stigbygeln en viktig uppfinning
Stigbygel till sadeln betraktas även det som en revolutionerande uppfinning för brukandet av hästen. Det var hunnerna, ett nomadfolk från Asien som uppfann stigbygeln. Genom stigbygeln blev det lättare att komma upp i sadeln samt att rida längre och snabbare ritter.
För dagens ryttare och kuskar finns ett stort utbud av utrustning att köpa. Genom utvecklingen av nya material har produktionen av täcken, sadlar, benskydd, ridkläder och mycket annat accelererat. Vad som i slutänden behövs för att kunna utöva sin hästsport är förstås upp till var och en att bestämma!
Text Carin Wrange, HästSverige 2011-09-15

Populära produkter i underkategorierna

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen