Viltfågel & Viltfoder

Hjälp fåglarna i vinter!

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar i Sverige. Tillvaron blir lite enklare för dem, om vi bidrar med lite frön och annan fågelmat. De behöver fett för att klara kylan. Att bli fågelmatare och ställa ut ett fågelbord ger också en chans att titta lite närmare på fåglar som annars kanske mest skymtar på avstånd.

Vad äter fåglar?
Fåglar har olika favoriträtter. Att titta på näbben är ett sätt att lista ut vilken sorts mat en fågel föredrar. Smala näbbar kan pilla fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter lite av varje. Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt om det är kallt. Därför föredrar också många fröätande fåglar energirika frön som solros- och hampfrö. Köper du dessutom ekologiskt odlade frön så gynnas fåglarna även där maten odlas.

Fåglar har flera matställen
För att hjälpa fåglarna att hålla värmen under natten och kalla dagar är det bra bra med lite extra mat från oss människor . Om du ställer ut ett fågelbord behöver du inte vara rädd för att avbryta matningen. Fåglar är rörliga och har flera matställen som de uppsöker om maten tar slut på ett ställe. Fågelbord brukar vara extra välbesökta tidigt på morgonen och under eftermiddagen. Då äter fåglarna för att klara nattens kyla. På morgonen måste de ladda om med nya fettreserver. Då kommer de ofta till fågelbordet redan i gryningen. 

Köp energirika frön
Många billiga fröblandningar innehåller ganska mycket havre, trots att det nästan bara verkar vara gulsparvar som tycker om havre. Satsa gärna några extra kronor för att få lite mer solrosfrö istället. När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar och snår i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter. Det är också viktig att hänga upp maten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. Då sprids lätt sjukdomar och parasiter. 

Gör en artlista
Som fågelmatare får du vara beredd på att många fåglar aldrig kommer till ditt fågelbord. Men det kan vara roligt att göra en liten lista och se hur många fåglar som dyker upp. Om du kan sitta bakom en fönsterruta och se fåglarna på nära håll, kan du också upptäcka att de har individuella drag. Talgoxehanarna har kraftigare svart rand på magen än honorna. Blåmesarnas blå hätta kan variera i färgstyrka.

Vem äter vad?
Hampfrö
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

Solrosfrö
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

Havre, brödbitar
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Bokollon
Bofink, bergfink, nötväcka

Ekollon
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka

Hasselnötter
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

Osaltade jordnötter
De flesta mesar, nötväcka och siskor

Talg, ister, späck, kokosfett
Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
Olika trastar, sidensvans

Texten hämtad från Naturskyddsföreningens hemsida.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen